Ryggsäck

Ryggsäcken skall vara lagom stor för bäraren, detta beror självklart på hur gammal man är, hur mycket man vill ta med sig samt hur mycket man orkar bära. Lagom storlek på ryggsäck att ha med sig på läger och hajker är någonstans mellan 30 och 70 liter.

När man prövar ut en ryggsäck skall men vara väldigt noggrann med att se till att höftbärarbältet kan justeras så att det passar bäraren. Det ska sitta åt tajt så att axlarna får avlastning. Många ryggsäckar har massor med små finesser, så lär känna din ryggsäck ordentligt så att du kan utnyttja det du har.

Packa rätt

Låt alltid scouterna packa sin ryggsäck själva så att de vet vad de har med sig och vart i ryggsäcken det ligger. Använd med fördel packpåsar i olika färger för olika kläder så hittar man snabbt i ryggsäcken utan att behöva leta igenom alla påsar. Ett tips är att alltid packa ryggsäcken på samma sätt varje hajk och läger, då vet man efter ett tag exakt var allt ligger och man kan hitta det man söker även i ett mörkt tält.

Ska man gå långt med sin ryggsäck är det också viktigt hur tyngden i ryggsäcken är fördelad. Grundregeln är att det tyngsta ska ligga så nära ryggen som möjligt och högt upp. Gör man felet att lägga det tyngsta i botten på ryggsäcken får man gå väldigt dubbelvikt framåt för att balansera upp ryggsäcken (hävstångseffekten).