Sovsäck

Det finns två typer av material som fyllning i sovsäckar, Dun eller Syntet. Den ständiga frågan är hur låg temperatur sovsäcken skall klara. Det är omöjligt att ge ett rakt svar på det eftersom det spelar stor roll hur frusen man är själv, vilka kläder man sover i m.m. Men på våra hajker på våren och hösten kryper temperaturen ofta ner på minussidan på natten så några minusgrader kan vara klokt att sovsäcken klarar.

Dunsovsäckar är lite lättare än syntetsovsäckar men är i gengäld dyrare och isolerar inte lika bra om de blir blöta.

Syntetsäckarna väger lite mer men är billigare och håller värmen bättre även i blött tillstånd.

En klok investering är att ha ett sovsäckslakan i sovsäcken. Det gör att nattsvett och smuts fastnar i sovsäckslakanet istället för i sovsäcken. När man sedan kommer hem från lägret eller hajken är det mycket lättare att tvätta lakanet än hela sovsäcken. Man skall vara restriktiv med att tvätta sovsäcken, den blir aldrig lika bra efter en tvätt som när den var ny och det är svårt att fördela stoppningen jämnt i sovsäcken utan att få områden där man fryser. Dock är det bra att tvätta sovsäcken ibland eftersom saltkristaller från vårt svett sätter sig i sovsäcken och leder ut värmen från sovsäcken. Så använd ett sovsäckslakan, som du antingen köper eller syr själv av ett gammalt lakan så håller sovsäcken längre.

Man bör inte heller förvara sovsäcken i sin kompressionspåse eftersom man då trycker ihop stoppningen vilket gör att den inte isolerar lika bra när man väl tar ut den. Nuförtiden får man ofta med en stor tygpåse när man köper sovsäck för långförvaring. Det viktiga är dock att den inte är ihoptryckt och att det inte är en tät förvaring exempelvis sopsäck, då kommer inte sovsäcken lukta så gott när man väl ska sova i den.

När man ska stoppa ner sovsäcken i påsen så är det viktigt att man knölar in sovsäcken – inte rulla ihop den. Om man ständigt rullar ihop en sovsäck varje gång så bildas det ett veck i den, vilket förstör isoleringen.